ATAG One thermostaat

ATAG One thermostaat

Sinds een week of twee ben ik in het bezit van een ATAG One thermostaat in combinatie met een nieuwe ATAG E325EC ketel.

Bij de aanschaf heb ik getwijfeld tussen een Nest of deze thermostaat. De Nest ondersteunde een tijdje terug nog geen OpenTherm (sinds deze week de Nest v3 wel) waardoor de ketel niet modulerend aan te sturen is. De ATAG One werkt perfect samen met de ATAG ketel (daar ga ik vanuit). Daarom voor de ATAG One thermostaat gekozen.

Nadat het ATAG account aangevraagd en ingesteld is, kan de thermostaat ook bestuurd worden via het portaal of via de ATAG App.

Statistieken

De thermostaat rapporteert om de twee minuten z’n status aan het ATAG One portaal. Via het ATAG One portaal is de laatste 48 uur te bekijken via een grafiek, zie onder.

ATAG-One-logging
Device logging via het ATAG One portaal

Domotica

Ik heb geen technische documentatie kunnen vinden hoe de thermostaat uit te lezen is. Om toch de gegevens op te vragen, heb ik een API geschreven die de thermostaat via het portaal benadert 🙂 . Het project is op GitHub te vinden. Op http://atag.one/ staat een beschrijving van de werking. Het is een command line tool waarmee een set van gegevens op te vragen is. Zo’n set van gegevens ziet er als volgt uit.

$ java -jar atag-one.jar --email user@gmail.com --password p6ssw0rd

{
  "deviceId": "6808-1401-3109_15-30-001-123",
  "deviceAlias": "CV-ketel",
  "latestReportTime": "2015-11-22 1:15:00",
  "connectedTo": "BCU",
  "burningHours": 44.2,
  "boilerHeatingFor": "-",
  "flameStatus": false,
  "roomTemperature": 20.4,
  "outsideTemperature": 2.1,
  "dhwSetpoint": 60,
  "dhwWaterTemperature": 32.3,
  "chSetpoint": 1.4,
  "chWaterTemperature": 18.1,
  "chWaterPressure": 1.6,
  "chReturnTemperature": 18.1
}

GitHub

Alle code voor de API is op GitHub te vinden of via de dedicated project pagina te bereiken.

http://atag.one

9 thoughts on “ATAG One thermostaat”

 1. Beste Rob,

  Erg interessant 🙂 Ik heb zelf ook een Atag One en deze functionaliteit lijkt me erg handig.

  Ik liep echter tegen een probleempje en en vroeg me af wat de reden is dat je 172. reeks samen met localhost skipt (in NetworkUtils.java). Is dit een tikfout en had dit 127. moeten zijn? Thuis gebruik ik namelijk de private range 172.20.x.x, waardoor ik je code niet kan uitproberen. Ik ben zelf geen Java programmeur en heb dus geen JDK omgeving opgezet, anders had ik het zelf gewijzigd en uitgeprobeerd 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Gert-Jan Aalderink

 2. Beste Rob,
  Twee weken geleden is bij ons een ATAG One Zone geïnstalleerd in combinatie met de nieuwe ATAG i36ECZ ketel. Werkt prima samen met de ATAG One Zone App op iPhone en iPad. Helaas blijkt dit spul niet te koppelen met Domoticz. Ook verschijnt de ATAG One Zone nog niet in het ATAG web Portal. Volgens ATAG kan het nog wel 6-12 maanden duren voordat dit wel werkt. Dat verklaart misschien ook waarom de Domoticz koppeling nog niet werkt.
  Ben jij misschien de auteur van de Domoticz koppeling met ATAG One?
  Vriendelijke groet
  Hans

  1. Hi Hans, heb jij hiervoor al een oplossing gevonden? Ik heb exact dezelfde hardware en kan nog niets vinden over de Atag Zone One. Ik heb getest met de scripts voor de Atag One, maar dat werkte helaas niet.

 3. Is er al nieuws over of de Atag Zone One ook is te integreren in Domoticz? Sinds gisteren ook in het bezit van een nieuwe Atag ketel en deze Atag Zone One thermostaat, maar ik heb nog niet gezien hoe ik deze kan integreren. Tips?

 4. Hallo Rob,

  Ik. heb een Python script die de gegevens van de Atag Zone uitleest. Aanvoer, retour, modulatie setpoint etc. Misschien kun jij hier iets mee bouwen?

  1. Goed nieuws dat het mogelijk is de zone uit te lezen. Staat deze code al ergens online, op Github bijvoorbeeld?

  2. Hoi M. Duran,

   Uit uw reactie begrijp ik dat u een werkend Python script heb om het e.e.a. Uit te lezen uit de Atag one zone. Zou u genegen zijn deze met mij te delen? Of de locatie waar ik deze kan vinden?

   Mvg Sebastiaan Rosendaal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *