Overstap naar Nexus 5 Android smartphone

android-4.4.2-kitkat

Om Android nu eens echt te ervaren, heb ik als proef mijn Apple iPhone 5 vervangen door een nieuwe Nexus 5 Android smartphone. De komende tijd ben ik even helemaal overgeschakeld van iOS naar Android. Een vergelijking tussen Apple iOS 7.1 en Google Android KitKat 4.4.2.

Nexus 5 met Android 4.4.2 Kitkat.

Google Nexus 5 Android

Nexus 5

De Nexus 5 wordt gemaakt door LG in samenwerking met Google. De Nexus 5 is een variant van de LG G2. De smartphone heeft een schermdiagonaal van afgerond 5″. De processor is een Snapdragon 800 en de de schermresolutie is full-hd. Als besturingssysteem draait Android 4.4.2 KitKat.

De overgang van iOS naar Android

Een week geleden heb ik de simkaart en de data overgezet naar de Nexus 5. De overgang verliep soepel. Mijn contacten en kalenders bevinden zich in de cloud. Om precies te zijn in iCloud, opgeslagen op de servers van Apple. In de Google Play store is een applicatie beschikbaar genaamd ‟SmoothSync” die de automatische synchronisatie tussen iCloud en Android verzorgt. Overzetten van de data was dus zo geregeld.

Ook een mail account was zonder veel moeite te configureren.

Android Apps

Mijn meest gebruikte apps op de iPhone zijn de browser, mail, kalender, contacten, Spotify, Runkeeper, ABN-AMRO- en Rabo Bankieren, Twitter, Facebook, WhatsApp, Telegram, Dropbox, Simplenote, DocScanner en Netflix. Voor al deze apps bestaat er ook een Android variant die praktisch hetzelfde werkt. De enige actie die vereist is, is eenmalig opnieuw inloggen. Verder is er in de werking geen verschil.

Screenshot Android appsScreenshot iOS 7.1

Links een screenshot van het eerste apps scherm van mijn Nexus 5, en rechts een screenshot van het eerste scherm van mijn iPhone 5.

Wat is er echt anders

Conceptueel is er niet zo heel veel verschil in het gebruikt tussen een iPhone en een Android smartphone. Er is een lock scherm, een scherm met apps, en er zijn notificaties.

Widgets
Widgets zijn handige apps die direct vanaf je home screen informatie weergeven. Hierin zit wel een groot verschil met iOS. Het home scherm van Android is veel radicaler aan te passen en Android ondersteunt widgets die je op een willekeurige plaats op het home scherm kunt plaatsen.

Notificaties
Voor alle meldingen die binnenkomen, wordt een samenvatting op het speciale notificaties scherm geplaatst. Bovenin de balk zie je vanaf de linker kant het aantal en type binnengekomen melding. Als je daarna met je vinger omlaag veegt (of in het Engels swiped) vanaf de bovenkant, wordt het notifications scherm getoond. Alle apps tonen op een consistente manier hun meldingen, met een korte preview van het bericht. Rechtsbovenin is dan een knopje aanwezig om alle recente meldingen te verwijderen of je kan ze één voor één verwijderen. Een klik op een melding opent de betreffende app.

Dit onderdeel zit heel netjes in elkaar en het notificaties scherm voelt veel afgewerkter aan dan het meldingen scherm van iOS. In iOS zit het scherm een beetje verstopt en vanaf het home scherm is niet te zien hoeveel ongelezen meldingen er zijn.

Positieve punten Nexus 5

Een overzicht van punten die ik als positief ervaar ten opzichte van iOS, in willekeurige volgorde.

 • Een weblink opent niet binnen de app (zoals Twitter of Facebook voor iOS) maar open echt de browser. De terugknop brengt je daarna weer terug naar in dit geval respectievelijk de Twitter of Facebook app
 • Mogelijkheid voor widgets op homescreen
 • Het zoeken op de smartphone ondersteunt ook de Nederlandse taal. Zoeken door te praten tegen de smartphone
 • Het standaard toetsenbord ondersteunt swipe-input waarbij je van letter naar letter veegt om woorden te maken
 • Toetsenbord is aanpasbaar, nieuw toetsenbord te installeren met bijvoorbeeld cursor toetsen
 • Groot scherm van bijna 5″ (12,7 cm)
 • Google staat meer soorten apps toe in de Play Store. Zo kan ik nu een MSX emulator starten, iets dat op iOS niet wordt toegestaan
 • Printen naar netwerkprinter werkt zonder er iets te voor hoeven installeren. Niet beter dan op iOS, maar ik was vooral verbaasd dat dit out-of-the-box werkte

Minder positieve punten

 • Standaard Google Mail app (niet de Gmail app) synct niet meteen z’n status. Duurt altijd even voordat nieuwe mail te lezen is en voordat verplaatste mail ook op de server staat
 • Google Calendar ondersteunt geen invites. Ze zijn wel zichtbaar, maar accepteren lukt niet
 • Pebble Smartwatch toont niet de inhoud van WhatsApp berichten en Telegram berichten worden helemaal niet getoond
 • Na installeren van een nieuwe app zijn de privacy instellingen erg uitgebreid en niet erg duidelijk wat de app allemaal kan
 • Google backup is in te stellen, maar wat wordt er dan allemaal gebackuped? Dit is onduidelijk

Voorlopige conclusie

Doordat ik gezorgd heb dat ik niet afhankelijk ben van apps als iMessage en FaceTime op de iPhone verloopt het wisselen naar een Android Smartphone vrij soepel. Conceptueel werkt een Android vrijwel gelijk. (De makers hebben flink bij elkaar afgekeken blijkbaar) en dat is denk ik een goede zaak. Vrijwel alle apps die voor iOS beschikbaar zijn, zijn ook beschikbaar voor Android.

Sommige apps zijn zelfs net iets uitgebreider, zo kan de Dropbox app in Android wel bestanden hernoemen. De iOS variant kan dat niet.

Voorlopig is het nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken.

Referenties

Uitgebreide review Nexus 5
Wil je een uitgebreide review van de Nexus 5 lezen? Zie dan de review op Tweakers.net. Google Nexus 5: toptelefoon met scherpe prijs

De Nexus 5 is op dit moment te koop in de Google Play Store voor € 349,00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *