JSConf EU Berlijn – dag 0

Zaterdag 13 september begint JSConf EU Berlijn. JSConf is een conferentie voor de JavaScript community in Europa. Ik ben aanwezig op deze conferentie. Om ook wat van de stad te kunnen zien, ben ik een dag eerder naar Berlijn vertrokken. Hier een sfeerimpressie van mijn eerste bezoek aan Berlijn.

Eerste dag Berlijn

Op donderdagmiddag ben ik vertrokken naar Berlijn. Getwijfeld of ik per trein, auto of vliegtuig zou reizen. Uiteindelijk is het het vliegtuig geworden. De kosten zijn per vervoermiddel ongeveer gelijk, maar vliegen is het snelst; 1:20 uur (maar dan wel eerst naar Schiphol toe).

Handig! digitale instapkaart
Handig! digitale instapkaart

Op vliegveld Tegel aangekomen heb ik een kaartje gekocht voor het OV. Vijf dagen onbeperkt reizen met bus, metro en trein voor €37. De bus naar de stad was snel gevonden. Op de kaart leek de stad (Alexanderplatz) niet zo ver weg, maar de busreis duurde toch wat langer dan verwacht, zo’n drie kwartier.

Vanaf daar was het nog drie haltes met de metro U5, naar Frankfurter Tor. In de wijk Friedrichshain (voormalig Oost-Duitsland) heb ik een kamer geboekt, op loopafstand van de conferentie locatie Radialsystem V.

Stedentrip

‘s Morgens ontbijt bij de bakker om de hoek. De belegde broodjes zijn er betaalbaar. Een koffie groot en een baguette brie, samen voor €3,50. Prima deal.

Ontbijt
Ontbijt

Mijn culturele stedentrip deze dag begin ik bij de East Side Gallery. De East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse Muur dat vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd. Radialsystem V waar morgen de conferentie is, blijkt aan dezelfde straat te liggen. Nu door naar Alexanderplatz.

Op het Alexanderplatz staat het Fernsehturm. Dit is een grote televisietoren in het midden van de stad. De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. Op 203 meter hoogte bevinden zich een restaurant en een uitzichtplatform.

Vanaf daar loop ik langs het Rotes Rathaus, door via de straat Unter den Linden langs de Berliner Dom richting de Brandenburger Tor. Onder de poort door en linksaf naar Potsdamer Platz. Alles bij elkaar is het een flink stuk lopen. Wat is Berlijn uitgestrekt.

Wat hier opvalt is dat als je ‘s avonds over straat loopt je iedereen ziet lopen met een fles bier in de hand. Bier is hier ook goedkoper dan een flesje frisdrank. Zelfs de bakker verkoopt bier. Meer dan 10 soorten. De kratjes staan onder de toonbank (zie foto). En niet te vergeten Ampelmann! Verkeerslichten voor voetgangers ziet er wat anders uit.

IMG_6494
Oberbaumbrücke
East Side Gallery
East Side Gallery
IMG_6507
East Side Gallery

IMG_6510

IMG_6511
Fernsehturm

IMG_6520

IMG_6534
Rotes Rathaus
IMG_6555
Berliner Dom
IMG_6557
Brandenburger Tor
IMG_6559
Brandenburger Tor
IMG_6571
Potsdamer Platz
Meer dan 10 soorten bier te koop bij de bakker
Meer dan 10 soorten bier te koop bij de bakker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *